Atilla İlhan |
Atilla İlhan Şiirleri |
Player İle Dinleyebileceğiniz Attila İlhan Şiirleri:
Atilla İlhan - Ben Sana Mecburum.
Atilla İlhan - An Gelir.
Atilla İlhan - Aysel Git başımdan.
Atilla İlhan - Barakmuslu Mezarlığı.
Atilla İlhan - Başka Yerde Olmak.
Atilla İlhan - Belma Sebil.
Atilla İlhan - Döşeme.
Atilla İlhan - İstanbul Ağrısı.
Atilla İlhan - Kaptan.
Atilla İlhan - Kimi Sevsem Sensin.
Atilla İlhan - Kirli Yüzlü Melekler.
Atilla İlhan - Mustafam.
Atilla İlhan - O Sözler ki.
Atilla İlhan - Pia.
Atilla İlhan - Sen beyaz bir kadınsın.
Atilla İlhan - Seni Ben Kallavi Sokagında Gördüm.
Atilla İlhan - Sisler Bulvarı.
Atilla İlhan - Yanlış Yaşamak.
Atilla İlhan - Üçüncü Şahsın Şiiri.
Attila İlhan Kimdir ( Attila İlhan'ın Hayatı):
Adı Soyadı : Attila İlhan.
Doğum Tarihi : 15 Haziran 1925
Doğum Yeri : Menemen.
İlk ve orta eğitiminin büyük bir bölümünü İzmir ve babasının işi dolayısıyla gittikleri farklı kentlerde tamamladı. İzmir Atatürk Lisesi birinci sınıfındayken mektuplaştığı bir kıza Nazım Hikmet şiiri göndermesi nedeniyle 1941’de tutuklandı ve okuldan uzaklaştırıldı. Üç hafta gözetim altında kaldı. İki ay hapiste yattı.
Türkiye’nin hiçbir yerinde okuyamayacağına dair bir belge verilince, eğitim hayatına ara vermek zorunda kaldı. Danıştay kararıyla, 1944 yılında okuma hakkını tekrar kazandı ve İstanbul Işık Lisesi’ne yazıldı. Lise son sınıftayken amcasının kendisinden habersiz katıldığı CHP Şiir Armağanı’nda Cebbaroğlu Mehemmed şiiriyle ikincilik ödülünü kazandı. 1946’ta mezun oldu.
İstanbul Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu. Üniversite yıllarında Yığın ve Gün gibi dergilerde ilk şiirleri yayınlanmaya başladı. 1948’de ilk şiir kitabı Duvar’ı yayınladı.
1949 yılında, üniversite ikinci sınıftayken Paris’e gitti. Fransız toplumu ve orada bulunduğu çevreye ilişkin gözlemleri daha sonraki eserlerinde yer alan bir çok karakter ve olaya temel oluşturmuştur. Türkiye’ye geri dönüşünde sıklıkla başı polisle derde girdi. Bir kaç kez gözaltına alındı.
1951 yılında Gerçek gazetesinde bir yazısından dolayı kovuşturmaya uğrayınca tekrar Paris’e gitti. Fransa’daki bu dönem Attilâ İlhan’ın Fransızca’yı ve Marksizmi öğrendiği yıllardır. 1950’li yılları İstanbul - İzmir - Paris üçgeni içerisinde geçiren Attilâ İlhan, bu dönemde ismini Türkiye çapında duyurmaya başladı.
Yurda döndükten sonra, Hukuk Fakültesi’ne devam etti. Ancak son sınıfta gazeteciliğe başlamasıyla beraber öğrenimini yarıda bıraktı. Sinemayla olan ilişkisi, yine bu dönemde, 1953’te Vatan gazetesinde sinema eleştirileri yazmasıyla başlar. 1957’de askerliğini yaptıktan sonra sinema çalışmalarına ağırlık verdi. Ali Kaptanoğlu adıyla onbeşe yakın senaryo yazdı.
1960’ta Paris’e geri döndü. Babasının ölmesiyle birlikte İzmir’e döndü. Sekiz yıl İzmir’de kaldığı dönemde, Demokrat İzmir gazetesinin başyazarlığını ve genel yayın yönetmenliğini yürüttü. Aynı yıllarda, şiir kitabı olarak Yasak Sevişmek ve Aynanın İçindekiler serisinden Bıçağın Ucu yayınlandı. 1968’te evlendi, 15 yıl evli kaldı.
1973’te Bilgi Yayınevi’nin danışmanlığını üstlenerek Ankara’ya taşındı. Sırtlan Payı ve Yaraya Tuz Basmak’ı Ankara’da yazdı. 81’e kadar Ankara’da kalan yazar Fena Halde Leman adlı romanını tamamladıktan sonra İstanbul’a yerleşti.
İstanbul’da gazetecilik serüveni Milliyet ve Gelişim Yayınları ile devam etti. Bir süre Güneş gazetesinde yazan Attilâ İlhan, 1993-1996 yılları arasında Meydan gazetesinde yazmaya devam etti. 1996 yılından beri köşe yazılarını Cumhuriyet gazetesi’nde sürdürmekteydi. 1970’lerde Türkiye’de televizyon yayınlarının başlaması ve geniş kitlelere ulaşmasıyla beraber Attilâ İlhan da senaryo yazmaya geri dönüş yaptı. Sekiz Sütuna Manşet, Kartallar Yüksek Uçar ve Yarın Artık Bugündür senaryosunu yazdığı dizilerdi.
Byük Usta Attila İlhan, 80 yaşında hayatını kaybetti...
Atilla İlhan Kitapları:
Duvar.
Sisler Bulvarı.
Yağmur Kaçağı.
Ben Sana Mecburum.
Belâ Çiçeği.
Yasak Sevişmek.
Tutuklunun Günlüğü.
Böyle Bir Sevmek.
Elde Var Hüzün.
Korkunun Krallığı.
Ayrılık Sevdaya Dâhil.
Kimi Sevsem Sensin.
ROMANLARI:
Sokaktaki Adam .
Zenciler Birbirine Benzemez.
Kurtlar Sofrası.
Aynanın İçindekiler.
Bıçağın Ucu.
Sırtlan Payı.
Yaraya Tuz Basmak.
Dersaadet’te Sabah Ezanları.
O Karanlıkta Biz.
Fena Halde Leman.
Haco Hanım Vay.
Allahın Süngüleri.
Reis Paşa.
Deneme Anı:
Abbas Yolcu.
Hangi Sol.
Hangi Batı.
Hangi Seks .
Hangi Sağ.
Hangi Atatürk.
Hangi Edebiyat.
Hangi Laiklik.
Hangi Küreselleşme.
Mp3 Müzik Şarkı Damar Pop Rock Türkü Dinle. Sevilen Sanatçıların Hayat Hikayeleri Bilinmeyen Yönleri Görülmemiş Resimleri Albümleri Şarkıları. Online Full Radyo Tv Kanalları ve Ayrıca Sesli Kameralı Sohbet Chat Odaları, Hemen Dinle Farkı ile Sizlerle....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Dikkat Yorum Yazamıyorsanız Bilgi Aşağıda
Eger Google Üyesi Degilseniz
Adı Url Secenegini Seciniz
Lütfen Size Yakışan Yorumları GöreLim