9 Şubat 2013 Cumartesi

2013 Eurovision Bütün Şarkılarını Full Dinle Bütün Videolarını İzle


Hiç ummak istemediğimiz "katılmıyoruz" açıklaması TRT'den geldiğinden beri Türkiye'de Eurovision tartışmalarının sonlamasıyla ortama bir sessizlik hakim oldu. Ancak biz Eurovision fanları için tabii ki de her şey burada bitmedi. Ülkemizin Avrupa çapında bu kadar önemli bir yarışmada seyretmenin,desteklemenin verdiği haz bambaşka olsa da çoğumuz uzun yıllardır bu yarışmanın içindeyiz, içindeyiz çünkü her hareketi, her anı takip ediyoruz bu yüzden bu sene de bu böyle devam edecek. 'Eurovision Mevsimi' dediğimiz o dönem başladı ve ülkeler sırayla sanatçılarını açıklamaya ya da kendi ulusal finallerinde seçmeye başladılar. Şimdiye kadar hangi ülkeler şarkılarını açıklamış şöyle bir bakalım.

Festivali i Kenges'de (Arnavutluk Ulusal Finali) bu sene Eurovision'dan tanıdığımız iki isim bulunuyordu Anjeza Shanini (İstanbul 2004) ve Kejsi Tola (Moskova 2009). Biz fanlar Eurovision'da daha önce seyrettiğimiz sanatçıları tekrar o sahnede görmeye bayılırız, bundan olacaktır ki Avrupa çapındaki çoğu fanın ulusal final favorisiydi bu iki isim.  Ancak Arnavutlar için gecenin birincisi Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko oldu. Şarkılarının ismiyse 'Identiet'.  Şarkıyı ben geçen seneki Gürcistan'ın şarkısına benzetiyorum (Anri Jokhadze - I'm A Joker). Saçma bir benzetme gibi görünse de aynı olan şey şu ki iki şarkı da ilk dakikasından tahammül edilemez bir hal alıyor. Eurovision'da ne olacağını bilemezsiniz ama bu sene Arnavutluk geçen seneki sevinci yaşayamayacak gibi geliyor.

Şarkısını erken seçen ülkelerden biri de Beyaz Rusya idi. Finalin favorisi olan Alyona Lanskaya bu sene ülkesini Ryhthm Of Love ile temsil etmeye hak kazandı. Dima Koldun'dan (Helsinki 2007) beri kendini toplayamayan Beyaz Rusya'ya bu sene bir şans gözükebilir.

Belçika bu sene görevlendirme yöntemini kullanarak ülkenin şarkı yarışması The Voice Belgique birincisi olan  Roberto Bellarosa'yı seçti. Hazırlanan 3 şarkı içinden 'Love Kills' adlı parça seçildi. Şarkı dinlenilebilir olsa da Roberto için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. 14 Mayıs akşamına kadar mücize yaratmadığı sürece bu sene şansı olacağını sanmıyorum.
Biz Eurovision fanlarının heyecanla seyrettiği ulusal finallerden biri de Dansk Melodi Grand Prix (Danimarka Ulusal Finali)’dir. Gecenin tanıdık isimiyse 2009 Danimarka Temsilcisi Brinck’di ancak bu sene şans ondan yana değil. Yarışma Mohammed Ali ile Emmelie de Forest arasındaki çekişmeyi Emmelie’nin kazanmasıyla sonuçlandı. Geçtiğimiz birkaç yıldır gönderdiği şarkılarla favori gösterilen ve genelde iyi bir dereceyle bitiren Danimarka bu sene de Only Teardrops’ın alışılmışın dışındaki tarzıyla aynı şekilde yoluna devam edecek gibi görünüyor. Açıklanan şarkılar içerisinde favori olan Emmelie’den Danimarkalılar bu sene çok umutlu.
İzlanda Ulusal Finali olan Söngvakeppnin ‘de ise daha önceden tanıdık olarak 2003 İzlanda temsilcisi Brigitta Haukdal ile 2009 İzlanda temsilcisi Yohanna vardı. İkisi arasında ise finale 2003 Eurovision 8.si Brigitta çıktı. Ancak bu onun için yeterli olmadı çünkü gecenin kazananı daha kaliteli bir ballad olan ‘Ég á Líf’ oldu. Açıkcası ilk dinlediğimde “Geçen seneki Estonya (Ott Lepland – Kuula)’nın kötü çakması. İzlandalılar daha sıkıcı bir şarkı seçemezlerdi herhalde” diye tepki göstermiştim ancak şarkının dinledikçe güzelleşen bir yanı var. Peki bu avantaj mı? Asla. Eurovision’da seyirciyi etkilemek için 3 dakikanız var ve bunu da ballad bir şarkıyla yapmak çok güç ancak ballad şarkının avantajıysa jüri. İzlanda bu sene jüriye oynayacak ülkelerden.
Litvanya da erken seçim yapanlardan. Ben şarkıyı melodisi bakımından 2009 İsviçre’ye (Lovebugs – The Highest Heights) benzetiyorum. Tabii kalite anlamında Lovebugs’a erişemeyecek bir şarkı olduğu gerçeği ayrı bir durum. Şarkıya karşı fanların çok fazla sempatisi olmasa da açıklananlar içinde iyi durumda gözükenlerden.

Yılın şu ana kadarki en çok ilgi gören ve biraz da olaylı geçen ulusal finaliyse Malta’nındı. 2 Şubat akşamı yapılan son elemeyle 16 şarkı finale çıkmayı başardı. Final kırmızı halıyla başladı ve yaklaşık 4,5 saatte bitti. Tüm şarkılar bittikten sonra Kurt Calleja sahneye çıktı. Performansı harikaydı ve bir kez daha onun yalnızca Malta’ya sıkışıp kalmasından dolayı üzüldüm. İşte bu sırada sonuçlar Malta tarafından daha açıklanmamışken Eurovision.tv bir anda haber yayınlayarak Amber adlı yarışmacının kazandığını resmen açıkladı. Tabii ortalık bir anda karıştı. Olaylar,yazılanlar,çizilenler derken kısa bir sure içinde Eurovision.tv yeni bir yazıyla teknik bir hata olduğunu ve asıl kazananın Amber olmadığını açıkladı. Sonuç olarak gecenin galibi Gianluca oldu. Bana kalırsa açıklananlar içinde Tomorrow en sevimli ve eğlenceli şarkı. Malmö’de şansı bol olsun.

İlk öğrendiğimiz şarkı İsviçre’den gelmişti. Ulusal Finali açık ara farkla ‘Heilsarmee’ isimli grup kazandı. Grubun en geç üyesi 20 yaşındayken en yaşlı üyesi 94 yaşında. Emil Ramsauer 16 Mayıs’a kadar sağlığını korursa Eurovision’un en yaşlı katılımcısı olarak tarihe geçecek. Şarkının avantajı ise akılda kalıcı olması.

Ukrayna ise ulusal finalliyle Zlata Ognevich’i seçti. Zlata’nın bir problemi var ki çok bağırıyor. Bağırarak söylemek son zamanların modası olsa da sanatçının ses rengi yoksa kuru bir gürültüden ibaret oluyor maalesef. Zlata da işte tam böyle. Şarkı gayet güzel dinlenilesi ancak vokalistleriyle uyumsuz ses tonu ve sürekli bağırıyor olması şarkının dinlenilesiliğini kaybettiriyor.

Genelde Eurovision Provaları başladığında şarkılarla ilgili bütün olumlu düşüncelerle ön yargıların bir anda yer değiştirdiğine tanık oluruz. Bu sene de aynısının olacağı kaçınılmaz. Bu yüzden kesin eleştiriler yapmak doğru olmaz ama üstteki şarkılar içinde benim birincim Danimarka’dır onlardan bu sene çok ümitliyim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat Yorum Yazamıyorsanız Bilgi Aşağıda
Eger Google Üyesi Degilseniz
Adı Url Secenegini Seciniz
Lütfen Size Yakışan Yorumları GöreLim